Lähes kaikkiin automalleihin on mahdollista asentaa polttoainetoiminen lisälämmitin. Ne saavat virtansa auton akusta ja käyttävät lämmitykseen polttoainetta auton omasta säiliöstä, dieseliä tai bensiiniä. Auton ei tarvitse olla kytkettynä verkkovirtaan, jotta lämmitys käynnistyy. Lämmitysjärjestelmä voidaan käynnistää ajastinkellolla tai langattomasti mobiilisovelluksen avulla esimerkiksi kotoa tai työpaikalta.

Polttoainekäyttöinen lisälämmitin ei tarvitse kaverikseen erillistä sisätilalämmitintä vaan sama lämmitin lämmittää sekä moottorin että auton sisätilat hyödyntämällä auton omaa lämmitysjärjestelmää ja lämmityskanavia. Ensisijaisesti lämpiää auton moottorin vesikierto. Sisätilat alkavat lämpiämään, kun jäähdytysnesteen lämpötila on kohonnut tarpeeksi korkeaksi, yleensä 30-40 asteeseen. Keskimääräinen lämmitysaika on noin 25-30 minuuttia. Polttoainekäyttöisen lisälämmittimen teho on kuitenkin huomattavasti korkeampi kuin sähkökäyttöisen ns. lohkolämmittimen. Tyypillinen lohko- tai säteilylämmitin on teholtaan noin 600 wattia, kun taas polttoainekäyttöisen lisälämmittimen teho on 4000 w pienissä autoissa ja 5000 wattia keskikokoisissa ja suuremmissa autoissa. Isompi teho lyhentää lämmityksen kestoa ja auto on nopeasti valmiina ajoon.
Lisälämmitin kuluttaa polttoaineen lisäksi myös auton akkuvirtaa. Autoilijan tulee huolehtia, ettei kumpikaan pääse loppumaan. Olisikin suotavaa, että lämmityksen jälkeen autolla ajetaan yhtä kauan, kuin lämmitys kestää. Näin akku ei pääse tyhjenemään. Uudemmissa autoissa virtaa riittää paremmin koska laturit ovat tehokkaampia ja akut isompia. Mikäli akkukapasiteetti on pieni ja ajomatkat lyhyitä, voi autoihin lisävarusteena asentaa myös sähköllä toimiva akkulaturin, joka ylläpitää akun varausta.Nykyaikaiset autot on tehty niin taloudellisiksi, ettei moottori tuota aina riittävästi hukkalämpöä, jotta moottori ja sisätilat lämpiäisivät kovimmilla pakkasilla. Lisälämmitintä voi myös käyttää lämmitykseen myös ajon aikana, jolloi moottori saadaan suunniteltuun käyttölämpötilaan, ja lämpöä riittää myös sisätilojen lämmitykseen.Lisälämmitin edistää myös turvallisuutta liikenteessä. Sulat ikkunat ja esteetön näkyvyys sekä kuljettajan hyvinvointi ovat edellytyksiä turvalliselle liikkumiselle.

Polttoainekäyttöisistä lisälämmittimistä ajoneuvoissa käytetään yleisesti nimeä ”webasto”,vaikka se on vain yksi lisälämmittimien valmistajista. Muut myynnissä olevat tuotemerkit ovat Binar ja Eberspächer. Erityisesti Binar-lisälämmittimien suosio on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa sen luotettavan maineen ja edullisuuden vuoksi. Myös perinteiset Webasto ja Eberspächer ovat uuden kilpailijan myötä joutuneet pudottamaan hieman hintojaan.

Lisälämmittimen jälkiasennus tuontiautoon
Suomessa on ollut kasvava trendi käytettynä maahantuotujen autojen määrissä. Monissa tapauksissa näistä autoista puuttuu pysäköintilämmitin kokonaan. Jälkiasennus on kuitenkin lähes aina mahdollinen. Keskimäärin asennus vaatii n.8-9 h työn. Työmäärä riippuu paljon automerkistä. Hintaan vaikuttava tekijä on myös sisäpuhaltimen ohjaus. Uudemmissa autoissa tarvitaan usein CAN-väyläohjaimia kun taas vanhemmissa selvitään releohjauksella tai ohjelmoitavilla PWM/IPCU/LIN-releillä. Keskimäärin lisälämmittimen hinta asennettuna esimerkiksi Binar-lämmittimelle on n. 1400-2150 euroa, Webasto- ja Eberspächer lämmittimissä n. 500-1000 euroa enemmän.
Hybridiautoa hankittaessa kannattaa myös huomioida tarkkaan auton lisälämmitys. Monille tulee yllätyksenä että esim. käynnistysakun kapasiteetti voi olla hyvin pieni, jolloin tarvitaan lisäakku lämmitintä varten. Tämä voi lisätä hintaa merkittävästikin. Myöskin asentajalta vaaditaan hybridiautossa korkeajänniteasennus lupa.
Polttoainekäyttöisen lisälämmittimen hankinnassa kannattaa aina olla yhteydessä asiantuntijaan. TEPLOSTAR.FI on Binar-lämmittimien maahantuojana erikoistunut yli 2000 eri automallin lisälämmitinratkaisuihin ja meiltä saa asennusohjeistuksen ja tarkan tiedon siitä mitä osia asennus vaatii. Olitpa sitten autoalan korjaamoyrittäjä tai hankkimassa lämmitintä omaan autoosi, kannattaa aina ottaa yhteyttä ensin meihin. Asennuskumppaniverkostomme kattaa koko maan ja tarvittaessa ohjaamme autosi asennukseen lähimmän ammattilaisen luo.

Tutustu Binar-lämmittimiin, kysy lisätietoa ja tilaa verkkokaupasta osoitteessa:
WWW.TEPLOSTAR.FI


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *