Vinkit mökin kuivanapitolämmitykseen aurinkosähkömökillä

Vakiotehoinen kuivanapitolämmitys on mökeillä parempi ratkaisu kuin perinteinen
peruslämpö. Se säästää lämmityskuluja ja mökin rakenteita ja on mahdollista järjestää myös aurinkosähkömökille.


Home ei kasva pakkasessa, joten talvella sähkötön saaristomökki voidaan huoletta päästää miinukselle. Sen sijaan syksyllä ja keväällä, kun ulkona on 5–15 astetta, hieman ulkolämpöä korkeampi kuivanapitolämmitys ehkäisee homeen kasvua sisätiloissa tehokkaasti. Noissa asteissa peruslämpö on usein poissa päältä kokonaan. Myös sateiden aikaan kesällä kuivanapitolämmitystä tarvitaan.


Tähän tarkoitukseen yksi parhaista ratkaisuista on PLANAR-dieselkäyttöinen
mökkilämmitin. Se hyödyntää aurinkosähkön tuottaman sähköenergian yhdistäen sen diesel-polttoaineen edulliseen lämpöenergiaan. Pienikokoinen lämmitin asennetaan kokonaisuudessaan mökin ulkopuolelle, vain lämmitetyn ilman jakoventtiili tulee seinän läpi sisälle. Etäohjauksen avulla voidaan kätevästi tarkkailla ja säätää mökin sisälämpötilaa.

talo

Kuivanapitolämmitys seuraa ulkolämpötilaa niin, että sisällä on aina muutama aste lämpimämpää kuin ulkona. Perinteisesti mökissä on totuttu pitämään tiettyä peruslämpöä, usein 5–7 astetta, olipa ulkona millaiset paukkupakkaset tahansa.


Kuivanapitolämmitys sopii sellaisenaan vain mökkeihin, joissa ei ole vesiputkia tai vesikalusteita. Sisätiloissahan on välillä pakkasta. Vesiputket voidaan toki myös tyhjentää ennen talvea.


Satunnaisesti mökkeiltäessä sisälämpöä joudutaan nostamaan paljon enemmän
kuivanapitolämmityksessä kuin peruslämmössä. Näin hirret ja puuosat ehtivät lämmetä ja kosteus poistua vuodevaatteista sekä tekstiileistä. PLANAR-lämmittimen 4 kW maksimiteho on riittävä isommallekin mökille nostamaan lämpötila miellyttäväksi ennen saapumista.


Väärin rakennettu mökki saattaa olla altis home- ja lahovaurioille, olipa sisällä kuinka lämmintä hyvänsä. Tyypillinen rakennusvirhe on tehdä eristetty puulattia betonilaatalle, jonka alapuolelta puuttuu lämpöeristys. Ryömintätilaiset alapohjat homehtuvat mökeillä herkimmin. Maa viilentää alapohjaa ja tuottaa sinne kosteutta, joten maapohja tulisi aina lämpöeristää kauttaaltaan.


Vinkit mökin kuivanapitolämmitykseen:
● Pidä mökin sisätilat syksyllä ja keväällä noin 3-5 astetta ulkolämpötilaa
lämpimämpänä, jos alapohja on hyvin tuulettuva, alapohjassa on lämpöeristetty
maanvastainen betonilaatta tai rossipohjan sisäpinta läpäisee vesihöyryä. Tällainen rakenne on esimerkiksi puulattia, joka on käsitelty vesihöyryä läpäisevällä pinnoitteella. Lämpöero kannattaa nostaa viiteen asteeseen, jos lattian sisäpinta on lakattu tai siinä on käytetty tiivistä höyrynsulkua, kuten muovikalvoa tai muovitiivistyspaperia. Viiden asteen lämpöero kannattaa valita myös, jos on epävarma lattian rakenteesta tai pinnoitteesta.


● Noin kolmen asteen lämpöero edellyttää 5–10 W:n lämmitystehoa neliötä kohti.
Näin esimerkiksi 72 neliön mökkiin tarvitaan lämmitystä noin 360–720 W. Tehon
tarpeeseen vaikuttavat muun muassa lämmöneristykset, ilmanpitävyys ja
ilmanvaihto.


● Asenna mökin lämpölähde alakertaan, jotta lämpö jakautuu tasaisesti. Lämpö
nousee alakerrasta itsestään ylöspäin.


● Hyödynnä PLANAR-mökkilämmittimen puhallusta myös ilmanvaihdossa. Se tuo
sisälle kuivaa, miellyttäväksi lämmitettyä ulkoilmaa. Estä ylipaineen muodostuminen järjestämällä ilmalle myös poismenotie (venttiili tai hormi). Ilmanvaihdon on oltava myös mökissä riittävä keväällä, kesällä ja aina silloin, kun rakennuksessa on paljon ihmisiä.


PLANAR-mökkilämmittimen edut tiivistettynä:
– voit lämmittää mökkisi etänä ennen saapumista haluttuun lämpötilaan
– pitää lämpötilan miellyttävänä kaikkina vuorokaudenaikoina, ei vedon tunnetta
– ei vie tilaa sisältä, voit käyttää kuivanapitolämmitykseen aina halutessasi
– turvallinen kokonaisedullinen ratkaisu, pieni kulutus, hyödyntää aurinkosähkön
edut lämmityksessä.


Tutustu PLANAR-mökkilämmitin järjestelmäämme, kysy lisätietoa ja tilaa osoitteessa:

WWW.TEPLOSTAR.FI

teplostar-ja-info-logo


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *